Marmorerad kaka med chokladglasyr

Tricket att få kakan härligt saftig är äppelmos. En enkel metod att göra gamla, goda recept både moderna och fettsnåla.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g smör + smör till formen
  • Ströbröd till formen
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl äppelmos
  • 1 dl lättmjölk
  • 3 ½ dl mjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • Mörk glasyr:
  • 3 msk florsocker
  • 1 msk kakao
  • Ljus glasyr:
  • 3 msk florsocker
  • 1 tsk kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175ºC. Smörj en rund kakform tunt med smör och täck med ströbröd. Smält smöret och låt det svalna lite. Separera äggen. Vispa socker, äggulor och vaniljsocker pösigt med elvisp. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  2. Rör ihop äppelmos, mjölk och smpör till en slät smet. Blanda mjöl och bakpulver i en stor skål. Rör snabbt ner äggsmeten och mjölblandningen i mjölet med en ballongvisp eller slev. Vänd ner äggviteskummet.
  3. Häll hälften av smeten i kakformen. Blanda ner kakaon i resten av smeten och häll kakaosmeten i formen. Dra runt smeten med en gaffel så att kakan blir vackert marmorerad.
  4. Sätt in kakan i ugnen och baka ca 1 tim. Ta ut kakan och låt svalna 5 min i formen. Stjälp upp på ett galler och låt den svalna.
  5. Rör samman ingredienserna till de båda glasyrerna i separata skålar. Tillsätt 1 tsk vatten till varje. Stryk först på den mörka glasyren och låt den stelna. Droppa därefter över den ljusa glasyren.

Kommentarer

Fattar inte vad du använt för kakao i glasyren när du fått till den ljusa gulaktiga färgen. Färgen på min glasyr är den samma i båda blandningarna, använde Ögon kakao, Fazers. Kakan var supergod men lite för omständig att göra, blir massa disk.
Ser jättegott ut, men vilken vätska använder man till glasyren förutom cacao och florsocker ?
Shit, vad snygg. Bra jobbat =) 5p på bara det

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…