Matbröd med äpple

Ett saftigt och gott matbröd med äpplen och valnötter.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • 50 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 60 g jäst
  • 1½ tsk salt
  • 11 dl ljust lantbrödsmjöl
  • 1 dl valnötter
  • Ägg till pensling

Gör så här

  1. Skala och skär äpplena i klyftor och koka lätt i lite vatten. (Vattnet kan användas som degspad). Låt svalna.
  2. Smält matfettet. Häll på mjölken och låt den bli fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den i degspadet. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.
  3. Tillsätt hackade valnötter, äppelklyftorna och mera av mjölet. Arbeta lätt och forma till en stor bulle.
  4. Jäs under bakduk 30 minuter.
  5. Pensla med uppvispat ägg och strö på några valnötter.
  6. Grädda i 225 grader på nedre falsen 10 minuter. Sänk värmen till 190 grader och grädda ytterligare 25 minuter. Låt svalna under bakduk. Det blir 1 bröd.

Kommentarer

Jag kokade äppelbitarna i kanel och tillsatte tranbär. Gjorde ett brytbröd istället för en limpa (kortade ner tiden i ugnen). Mycket gott bröd, kommer baka det flera gånger.
Jättegott! Jag gjorde dubbel sats och körde i två plåtar samtidigt i varmluftsugn ... sänkte dock temperaturen till 200 grader i tio minuter och sedan 180 grader resterande tiden. Det blev bra. Jag ska testa att baka med lite mörkare och fiberrikare mjöl nästa gång. Tack för receptet!
Detta låter både gott o nyttigt. Återkommer efter bakdagen.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…