Mejeriernas knäckäppelpaj

Ett gammalt recept från den tiden när Mejerierna gav ut små receptsamlingar gratis. Himmelskt god!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdegsbotten:
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g margarin
  • 2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 4-5 äpplen
  • 100 g nötkärnor
  • 75 g margarin
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 msk grädde
  • 1 ½ msk vetemjöl

Gör så här

  1. Hacka samman vetemjöl och margarin. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila på kall plats en stund.
  2. Kavla ut degen. Klä en rund, smord form, gärna med löstagbar botten, med degen. Förgrädda i ugn vid 200º i ca 10 minuter.
  3. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Hacka nötkärnorna grovt. Blanda nötkärnor, margarin, strösocker, grädde och vetemjöl i en kastrull. Låt smeten sjuda upp under omrörning.
  4. Lägg äppelklyftorna i pajdegsformen och bred ut knäcksmeten ovanpå.
  5. Grädda i ugn vid 200º i ca 20 minuter, tills äpplena är mjuka och knäcksmeten fått färg.
  6. Lossa kakan ur formen och servera den ljummen.

Kommentarer

Tack för berömmet, Andrea! Kram / Ann
Supergott recept! :)
Supergott recept! :)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…