Mexikanska köttbullar

Mexikanska köttbullar är lite annorlunda än de klassiska svenska som vi är vana vid. De här innehåller okokt ris och kokt ägg som fyllning. Läckert och gott tillsammans med en smakrik tomatsås.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 kokta ägg, kalla
  • 800 g blandfärs
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ dl okokt jasminris
  • Tomatsås:
  • ½ silverlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kg tomater eller 2 burkar, á 400 g
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • Salt
  • Peppar
  • Finhackad bladpersilja eller annan ört att strö ovanpå, t ex timjan
  • Servering:
  • Ris eller annat gryn

Gör så här

  1. Skala äggen och skär dem i små bitar. Blanda färs, salt och jasminris i en bunke. Forma ganska små köttbullar av smeten. Gör en grop med pekfingret i köttbullen och lägg i lite kokt ägg i varje. Rulla till en slät köttbulle.
  2. Kör silverlök och vitlök i en mixer eller i en matberedare tills det är grovhackat. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning, salt och peppar och kör alltsammans lite till. Koka upp tomatsåsen i en gryta som rymmer 3-4 liter.
  3. Lägg i köttbullarna och låt dem koka tills de är färdiga, det tar 15-20 minuter. Smaka av tomatsåsen, eventuellt behövs det mer salt och peppar. Strö över hackad persilja eller någon annan ört, t ex timjan.
  4. Servera köttbullarna och tomatsåsen med kokt ris eller annat gryn.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept