Milanotårta

En god pajkaka, precis en sådan som jag gillar! Sylt, marmelad eller gelé av svarta vinbär - det spelar ingen roll vilket du använder.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • Rivet skal av 1/2 citron
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Fyllning:
  • 1 1/2-2 dl svartvinbärssylt
  • 3 ägg
  • 1/2 dl socker
  • 200 g nötmassa eller mandelmassa
  • 1 dl vetemjöl
  • Garnering:
  • 1 dl mandelspån
  • 1/2 dl florsocker

Gör så här

  1. Blanda mjöl, socker, salt och rivet citronskal till bottnen i en bunke. Lägg i matfettet, skuret i bitar, och hacka samman ingredienserna med maskin eller för hand. Tillsätt ägg och vaniljsocker och arbeta snabbt ihop alltsammans till en smidig deg. Låt den vila 1 timme i kylskåp.
  2. Kavla ut degen till en rund kaka och klä bottnen och kanterna på en veckad rund form, gärna med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter.
  3. Bred sylt, marmelad eller gelé över bottnen. Vispa ägg och socker poröst till fyllningen. Smula ned nöt- eller mandelmassa och rör alltsammans till en slät smet. Tillsätt mjölet och blanda om väl.
  4. Häll smeten i formen och släta till ytan. Strö över mandelspån. Grädda tårtan på galler i nedre delen av ugnen i 175° 35-40 minuter. Ytan ska vara gyllengul och fyllningen fast.
  5. Låt tårtan svalna i formen på galler. Lossa den försiktigt från formen och låt den kallna helt. Sikta ev litet florsocker över tårtan när den ska serveras.
  6. Tårtan smakar naturligtvis bäst nybakad, men den kan förvaras svalt några dagar. Den går också bra att frysa, hållbarheten i frys är ca 3 månader.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…