Mörkt och saftigt julbröd

Det här saftiga julbrödet med mandel, russin och frön är verkligen busenkelt att baka. Bara att röra ihop, fylla en form och låta ugnen göra resten av jobbet.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 liter filmjölk
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 liter siktat dinkelmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl russin
  • 1 dl mandel (skållad och skalad)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en tvåliters brödform.
  3. Blanda ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Tillsätt mjöl, solrosfrön, linfrön, russin och mandel. Blanda väl, men försiktigt.
  4. Häll smeten i formen och pudra över lite mjöl.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen c:a 60 minuter.
  6. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare c:a 30 minuter.
  7. Om brödet verkar bli för mörkt, täck med aluminiumfolie.
  8. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat och torrt.
  9. Låt brödet vila minst 5 timmar i formen innan det vickas upp.

Kommentarer

Mycket gott bröd men jag hade i mer mlöl (nästan 1 kg) och 2 st 1.5 liters formar istället :)
Ett jättegott bröd ! Jag hade ingen 2 liters form men delade upp degen i 2 mindre formar, det gick hur bra som helst. Brödet passar till fikabröd och till julbordet.
Vart helfel för mig. Kändes som att det var alldeles för mycket filmjölk och för lite mjöl? Min vart geggig och bakades aldrig färdigt. Hade tagit timmar! Fick en fin skorpa dock..

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…