Morotsbröd, mammas

Ett enkelt, gott och saftigt bröd som smakar bra flera dagar efter att det bakats. Ett recept jag hittade i mammas gamla receptpärm och som både jag och syrran nu bakat flera gånger. Jag brukar ha i en skvätt av min rågsur vilket gör brödet extra saftigt och gott, men originalreceptet är utan.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 dl rivna morötter
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • cirka 7 dl vetemjöl special, jag brukar använda manitoba cream och delvis byta ut mot fullkornsdinkel/rågsikt eller vad man vill.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke, ha i vattnet och rör/vispa tills jästen löst sig. Vill du ha i surdeg kan du minska något på jästen och ändå få bra jäskraft.
  2. Tillsätt övriga ingredienser, utom saltet och knåda ihop till en deg. Knåda cirka 5 minuter, tillsätt sedan saltet och knåda några minuter till, tills degen känns bra. Den ska vara ganska lös.
  3. Jäs övertäckt till ungefär dubbel storlek, det tar cirka 45 min - 1 timme om du använder kallt vatten.
  4. Knåda ihop degen och forma en limpa eller ett runt bröd. Jäs direkt på plåten eller i en jäskorg, 30-40 min.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in brödet och spraya ugnens insidor med vatten (för frasigare skorpa). Grädda 30-35 min, något längre för ett runt bröd. Öppna gärna ugnen några gånger under gräddningen för en frasigare skorpa.
  6. Låt svalna på galler under bakduk. Förvara sedan brödet insvept i bakduk eller en kökshandduk för att behålla frasigheten.

Kommentarer

Supergott bröd! Slängde i lite honung och fiberkross i mitt bröd och riven ost och saltflingor på toppen, blev toppen, nästa gång slänger jag nog i lite valnötter också,för det blir en nästa gång - ett bröd helt i min smak! Tack för receptet :)
Tack snälla Charlottat--Underbart gott bröd..Snyggt blev det åxå.. Lite smör på och inget annat. Skall baka det igen...i morgon då jag rev lite för många morötter...

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…