Morotskaka

Där här morotskakan är lite nyttigare och passar utmärkt till en kopp te!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50-100 g hackade valnötskärnor
  • 2-3 morötter (300 g) skalade och rivna
  • 3 dl socker, gärna hälften farin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl solrosolja
  • 3 medelstora ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • GLASYR
  • 400 g rumsvarm philadelphiaost
  • 1,5 dl siktat florsocker
  • 3-4 msk pressad citron
  • (lite rostad flagad mandel att toppa med)

Gör så här

  1. Smörj en rund kakform (ca. 22 cm i diameter). Klipp gärna ut en rundel av bakplåtspapper och lägg den i formens botten - då behöver man bara smörja och bröa formens kanter, och man slipper brödsmulor i kakans botten. Ställ formen åt sidan. Värm ugnen till 180 grader. Hacka valnötterna. Skala och riv morötterna. Vispa ihop solrosolja, socker och salt och rör ner ett ägg i taget. Tillsätt så valnötter och morötter. Rör om. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel. Vänd ner allt detta i kaksmeten och häll den i den smorda formen. Grädda i 50-55 minuter. Låt kakan svalna, lyft den ur formen. Rör ihop och bred över glasyren av philadelphiaost, florsocker och citronsaft.

Kommentarer

Kakan kallas Amerikansk morotskaka i Kokboken "Nya Annas mat" av Anna Bergenström. Väldigt god!

Liknande recept