Moussetårta med choklad och mango

Underbart god och snygg tårta! Tar lite tid men inte svår att göra, helt klart värt det! OBS! Glutenfri tårta.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 5 msk potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • Chokladmousse:
  • 4 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 1½ gelatinblad , blötlagt 5 min i kallt vatten
  • 125 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde , vispad
  • Mangomousse:
  • 4 gelatinblad , blötlagt 5 min
  • 250 g mangopuré , semper barnmat
  • 100 g florsocker
  • 3 dl vispgrädde , vispad
  • Mangogelé:
  • 2 gelatinblad , blötlagt 5 min
  • 1 msk mangopuré
  • 1 dl apelsinjuice
  • 2 msk persikolikör (funkar faktiskt utan)
  • Garnering:
  • Physalis

Gör så här

  1. Ugn: 200°
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål och sikta ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord form och grädda mitt i ugnen i ca 7min. Ta ut kakan och strö över 2 msk strösocker innan kakan har svalnat. Låt svalna!
  3. Vispa äggulor och socker pösigt. Smält gelatinbladen i en kopp 15-20sek i mikron på full effekt. Smält chokladen. Blanda varm choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i smeten och vänd sedan ner resten med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Ställ formen i kylen eller frysen för att stelna 30min.
  4. Smält gelatinbladen till mangomoussen enligt ovan. Rör ner florsockret i mangopurén. Ta 1/2 dl av purén och rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i mangopurén. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden för att mjuka upp smeten och vänd sedan ner resten i purén. Bred ut över chokladmoussen i formen. Ställ in i kylen eller frysen för att stelna ca 1 timme.
  5. Smält gelatinet enligt ovan till gelén. Blanda med mangopuré, juice och likör. Rör om och låt svalna något. Häll gelén över mangomoussen i formen. Ställ tårtan i kylen till serveringen och garnera med physalis.

Kommentarer

Jag vet faktiskt inte om man kan frysa in denna. Nu är det många år sedan jag gjorde den här tårtan. Men jag vet att jag förvarade den i kylen ett par dagar iallafall. Kommer dock inte ihåg hur den klarade sig i koncistensen. 😞
går tårtan att frysa in? om inte går den att försvara i kylskåp i två dagar utan att smaken eller konsistensen blir dålig?
Denna tårta var helt strålande god :)) Receptet var så bra att även jag med mina minimala kunskaper i tårtbak framstod som ett riktigt proffs när tårtan ställdes fram :) Tackar för receptet! /Nikki4
Jag gjorde botten från det här receptet och hade till en annan tårta, och gräddningstiden stämmer verkligen inte med min ugn i alla fall. Fick ha den inne i typ 12-15 min innan stickan var torr. Annars väldigt god och luftig botten, perfekt till alla sorters moussetårtor!
vilka härliga kommentarer! blir så glad! så himla roligt att det är uppskattat!
Jag har för mig att vissa sk exotiska frukter innhåller enzymer som spjäkar sönder gelantinet dit hör tex kivi .Mango och papaya har jag för mig att de hör dit, man kan ´ju ha dem till att möra kött med.Försök med att värma upp mango puren då förstörs enzymerna, men jag tycker ju att barnmaten skulle redan vara uppvärmd
Detta är verkligen min favorit tårta och jag har gjort den väldigt många gånger. Jag vet att jag har kommenterat den för länge sedan men jag kände att jag ville göra det igen. En perfekt tårta för gluten allergiker. Tips till den som tycker det är svårt att få till chokladmossen så vill jag bara säga att det lättaste är att först vispa ägg och socker. Därefter vispa ner den varma smälta chokladen. Efter det vispar jag ner det smälta gelantinet. Grädden har jag vispat hyfsat hård och den rör jag nu ner med ordentliga tag. Jag har aldrig haft besvär med mangomoussen. Mangogelén gör jag dubbel sats av för jag tycker geletäcket är för tunnt annars. Tips är att byta ut mangomousse mot hallonmousse. Gör moussen på samma sätt men har då silat hallon till puré så att jag får motsvarande mängd som mangopurén. Gör hallongele och har då hallonpuré istället för mango och koncentrerad hallonsaft istället för apelsinjuice. Så tack än en gång för detta fantastiska recept!
hade själv problem med mangogelèn tyvärr. har dock inte hunnit testa att göra den igen. men kanske nån annan som har något smart svar. :)
Tårtan var verkligen jättegod, och det tyckte alla. Men min mangogelé blev helt misslyckad. Jag följde receptet precis, men gelén stelnade inte. Jag testade med att tillsätta mer gelatin, och jag testade med en annan sorts apelsinjuice, men det stelnade ändå inte. Är det någon annan som har råkat ut för samma sak, eller vet vad som kan ha gått snett? Tacksam för svar.
Kanongod tårta. Gjorde stor succe bland både vuxna och barn. Kommer definitivt att hamna bland favoriterna. Tack
Min tårta blev så lös,misslyckades nog med gelantinet men det blev inga klumpar ialla fall. Nästa gång gör jag det nog i portionsformar eller glas. Väldigt god i alla fall.
Det behövs en form på ca 24cm i diameter. Sen hur många personer den är till finns det inget skrivet om. Den va ganska mäktig kommer jag ihåg så det räcker till ganska många skulle jag kunna tänka mig. Var längesen jag gjorde den så mitt minne sviker lite. Men vad skulle man kunna gissa på tro, 8 personer kanske?
Hej! jag har 2 frågor: 1) hur stor form behövs det för tårtan? 2) hur många portioner är den beräknad till? tack i förhand Marina
Tårtan ser jättegod ut, den måste jag absolut testa någon gång.
KUL! :)
Ljuvligt god tårta. Tusen tack för receptet !!!!
Oh va roligt! :)
Den fick högsta betyg av både barn och vuxna
Kul att fler tycker om den! :)
Jättegod och festligt randig tårta! Gjorde stor succé!
Å vad bra! Tusen tack för svaret. Hoppas och tror att det blir ett högt betyg efter avsmakningen på lördag =0)
det funkar fint att göra den dagen före! :) lycka till med bakningen.
Tänkte prova denna tårta till sonens 3-års kalas på lördag då faster är glutenallergiker. Tror du att det går att göra den dagen innan??
Nej det är inte alls så svårt som det verkar! :) Kul att du tyckte om det och det är klart du får använda receptet! Lycka till med karriären!
Blev lite förvånad när jag läste att detta skulle vara lite omständigt att göra, men tycker personligen att det var jätte lätt. =D Jätte bra recept och jätte gott. :) Får tack så mycket. Hittade inte heller någon ren mangopuré, så fick bli päron-mango för mig med. Men funkade jätte bra ihop faktiskt. :D Jag fick dock ha i lite mer choklad (ca 50gram) för att den första stelnade inte riktigt som den skulle. Läser faktiskt till konditor/bagare så funderar på att kanske ta med detta receptet till skolan eller jobbet om jag får detta? =) Tycker att fler människor borde testa sånna härligheter. Gör även ett projekt-arbete i skolan där jag skriver lite olika recept på deserter. får jag ta med detta i mitt lilla häfte? Anger jätte gärna vart jag hittat det och av vem. :D Ska prova lite av dina recept, tycker att dom verkar jätte goda allihopa. :) Många tack till dig. =)
lite mitt emellan. :) som mousse i konsistensen ungefär! :)
det ska va lite mitt emellan. :) som mousse i konsistensen ungefär.
har en liten fråga till er som gjort denna tårtan. Ska grädden vara lättvispad eller hårt vispad (som man brukar vispa grädde)?
kul att flera tycker om den! :)
Den är såå härligt god! Även om man får räkna med att den tar en stund att göra så är den värd det. Jag har gjort den flera gånger och alla tror att jag har köpt tårtan på konditori. Högst betyg från mig!
Väldigt god tårta, men moussen ramlade sönder (smälte)när jag tog den ur kylen, vet inte varför, jag hade följt receptet exakt. Någon som kan ha en förklaring ??
En otroligt god tårta!! Jag kommer definitivt att göra den flera gånger. Den tar lite tid medans moussen stelnar i frysen men den är värd att vänta på! Tack för ett bra recept! Botten till tårtan behövde vara inne längre än 7 minuter, jag hade min botten inne i ugnen i 12 minuter men den skulle nog ha kunnat varit inne någon minut till för att mitten skulle bli fast. Jag tror att 7 minuter är lagom om man följer orginalanvisningarna från HJ för då brer man ut smeten på ett bakplåtspapper. Hade i övrigt inga problem med moussen, det gäller bara att vara snabb när man blandar det varma gelantinet i den varma chokladen och sedan i äggsmeten. Och så måste man ta lite grädde åt gången och röra kraftigt för att moussen ska bli slät och fin. Moussen var kanon god! Jag hittade ingen puré i affären som bara var Mango så det blev Päron-mango-puré istället och så hade jag ingen persikolikör så det blev vaniljlikör. Det var supergott!
Fantastiskt god men rätt omständig att göra. Viktigt med rumstempererade ingredienser med tanke på gelantinet. För mig funkade det inte att blanda gelantin i chokladsmeten. Den stelnade direkt och jag fick kasta bort allt. Blanda istället chokladen med äggsmeten först, innan du rör ner gelantinet, så funkar det bättre. Ännu ett tips, smält gelantinet i vattenbad istället för i micron...

Liknande recept