Moussetårta på mandelbotten

Årets festligaste tårta har tre lager av krämig chokladmousse på en ljuvligt seg mandelbotten. En perfekt kombination som toppas av färska bär och hyvlad vit choklad. Ur Allers nr 1/12.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 75 g sötmandel (drygt 1 dl)
  • 1 dl florsocker
  • 2 äggvitor
  • ½ dl socker
  • Två sorters mousse:
  • 4 gelatinblad
  • 200 g mörk choklad, 70%
  • 100 g vit choklad
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • ½ dl florsocker
  • Garnering:
  • 1½ dl färska hallon
  • 1½ dl färska blåbär
  • Hyvlad vit choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Kläm fast ett bakpapper i bottnen på en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj kanten med litet matfett.
  2. Skålla, skala och mal sötmandeln. Blanda den väl med florsockret, så att inga klumpar uppstår. Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. med undersidan upp. Vänd varsamt ned mandelblandningen.
  3. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 12-15 minuter. Låt bottnen kallna i formen innan den lossas. Diska ur formen och lägg tillbaka bottnen med undersidan upp. Ovansidan är alltid litet torrare, och på så sätt fastnar inte bottnen då tårtan ska flyttas över på serveringsfat. Ställ fryskallt medan moussen görs i ordning.
  4. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Bryt den mörka och vita chokladen i mindre bitar och lägg i varsin bunke. Sjud upp 1½ dl av vispgrädden och häll 1 dl över den mörka chokladen och ½ dl över den vita. Rör om tills chokladen smält och krämerna är lätta och blanka.
  5. Vispa äggulor och florsocker poröst. Vispa därefter 4 dl av grädden, inte alltför fast. Vänd ned äggsmeten i grädden. Låt gelatinbladen droppa av och smält dem på svag värme i den sista grädden, ½ dl. Tillsätt det sedan i gräddsmeten i en fin stråle under omrörning.
  6. Dela gräddsmeten och vänd under omrörning ned den vita tryffeln i 1/3 av smeten. Vänd ned den mörka tryffeln i resterande gräddsmet och rör dem släta.
  7. Bred ut hälften av den mörka moussen jämnt på bottnen. Klicka ut små klickar av den vita moussen och bred varsamt ut dem jämnt, så att den inte blandas med den mörka. Klicka därefter ut den sparade mörka moussen och släta varsamt till ytan. Låt stelna kylskåpskallt minst 4 timmar.
  8. Ta fram tårtan och för en varm kniv runt kanten för att lossa den från formen. Lyft över på serveringsfat. Garnera med färska bär och hyvla över litet vit choklad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…