Mumsig fruktkaka

Fruktkaka kan tyckas som en tysk efterrätt eller fikabröd, men som är otroligt gott till kaffet.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 dl mandel
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 dl utblandad körbärssaft
  • 1 ½ dl ljusa russin el torkade gojibär
  • 1 dl tärnad ananas
  • 2 ½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 250 g laktosfritt smör
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • Topping:
  • 3 msk florsocker
  • 2 dl laktosfri crème fraiche
  • 1 msk finrivet citronskal från en Krav-citron
  • 1 dl mandelspån

Gör så här

  1. Tag ur smöret och äggen från kylskåpet.
  2. Grovhacka nötterna och blötlägg i saften tillsammans med russinen och frukten i en timme.
  3. Sätt ugnen på 140 grader.
  4. Vispa samman socker, salt, vaniljsocker och smör med elvispen.
  5. Rör i äggen, ett i taget med en träslev eller med vispen på lägsta hastighet.
  6. Rör in ägget ordentligt innan nästa går i.
  7. Blanda mjöl och bikarbonat i en annan skål.
  8. Vänd sedan i frukt och nötter i denna och slutligen vänd alltsammans i äggblandningen.
  9. Tag gärna en teflonform eller lägg smörat ugnspapper i en brödform.
  10. Häll i smeten.
  11. Ställ in i mitten på ugnen, lägg på aluminiumfolie efter 1 timme och låt baka i ytterligare 1-1 ½ timme beroende på ugnskapacitet, känn efter med en sticka.
  12. Låt den ligga kvar i formen minst 5 timmar innan du skär upp den.
  13. Servera gärna med toppingen.
  14. Topping:
  15. Vid servering, blanda samman socker, crème fraiche och citronskal.
  16. Bred på toppen av kakan och strö över mandeln.
  17. Tips!
  18. Godast är kakan efter 1-2 dagar.
  19. Går utmärkt att frysa.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…