Myrtillekaka

Myrtillekakan kan fyllas med alla tänkbara bär, till exempel körsbär, björnbär, jordgubbar, lingon, vinbär och hallon. Allt efter säsong, tillgång, humör och tillfälle! I det här receptet används björnbär.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • Fyllning:
  • 2-3 dl frysta eller färska björnbär
  • Garnering:
  • Florsocker
  • Citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en fyrkantig form, ca 24x24 cm, och med löstagbar botten.
  2. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna. Blanda matfett, strösocker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och ägg. Rör smeten slät.
  3. Låt frysta bär bli halvtinade. Använd gärna mikrovågsugnens upptiningsläge så blir bären precis lagom tinade.
  4. Häll smeten i formen. Fördela bären ovanpå. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills kakan släpper formens kant. Låt kakan kallna i formen.
  5. Lossa kakan ur formen. Ställ den på ett serveringsfat. Sikta florsocker över kakan och garnera den med citronmelissblad. Servera gärna med en klick vispgrädde, glass eller crème fraiche.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…