Nigellas kolapaj

Kladdig och maffig paj.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten
  • 375 g digestivekex
  • 75 g rumstempererat, osaltat smör
  • 50 g mörk choklad, hackad
  • 50 g mjölkchoklad, hackad
  • Glassfyllning
  • 1 liter valfri glass (kaffeglass i originalreceptet)
  • Topping
  • 300 g ljus sirap
  • 100 g ljust muscovadosocker
  • 1 nypa salt
  • 75 g osaltat smör
  • 2 msk bourbon
  • 125 ml vispgrädde

Gör så här

  1. Kör kex, smör och hackad choklad i en mixer tills det blir samma konsistens som fuktig jord. Pressa ut degen i en pajform på ca 23 cm, se till att det blir jämnt och slätt. Frys i minst en timme så det blir rejält hårt.
  2. Låt under tiden glassen halvtina så att det går att skopa upp den och bred sedan ut den jämnt över kexbotten i formen. Täck med plastfolie och ställ i frysen igen.
  3. Smält ihop smör med sirap, socker och salt i en kastrull och låt det koka i 5 minuter. Ta av kastrullen från plattan och rör ned bourbon och grädde. Rör till en slät sås och låt den svalna, men inte bli kall. Häll den sedan över glassen och ställ i frysen igen. När den har frusit till, täck återigen med plastfolie.
  4. Vid servering, ta ur hela pajen ur formen och skär upp i portionsbitar. Blir det någonting över så ställ tillbaka den snabbt i formen, täck med plastfolie och ställ tillbaka i frysen.

Kommentarer

Kansek lite Tokajer 5 pt?

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…