Nötkaka med kolakräm

Vallmofrön förstärker den nötiga smaken i kakan. Kolakrämen är himmelsk god, men vill du ta en genväg finns det kolasås på tub...

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 ½ dl hasselnötter
  • 1 dl blå vallmofrön
  • 2 dl strösocker
  • 150 g rumsvarmt smör el margarin
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 ¾ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Kolakräm:
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl mörk musco-
  • vadoråsocker
  • 1 ½ dl mörk sirap
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Sätt ugn på 175 grader.
  2. Blanda nötter, vallmofrön och socker i en matberedare. Kör på högsta hastigheten en kort stund tills nötterna hackats samman. Tillsätt matfettet och kör tills ingredienserna blandats väl.
  3. Tillsätt ägg och mjölk, kör en kort stund. Blanda sist i mjölet blandat med bakpulver, kör ytterligare några sekunder tills smeten blandats. Häll smeten i smord och bröad form som rymmer 1 ½ liter. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter, känn efter med en sticka att kakan är klar.
  4. Kolakräm:
  5. Häll ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen koka samman tills den blir tjockflytande ( ca 30 minuter ), ställ den i vattenbad att kallna. Skär kakan i bitar och servera med kolakräm.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…