Ört och äpplelimpor

Att baka bröd med örtkryddor har blivit populärt. Här är det färsk timjan i kombination med grovrivet äpple som ger brödet den härligt kryddiga smaken.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 3 dl havregryn
  • 3 äpplen
  • 1 pkt jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk hackad, färsk timjan
  • Ca 12 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Koka upp vattnet i en kastrull. Häll havregrynen i en bunke. Tillsätt vattnet.
  2. Skala och grovriv äpplena. Blanda ner äpplerivet i havrevattnet. Låt blandningen svalna till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt salt, timjan och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta eventuellt in lite mera mjöl.
  4. Dela degen i tre delar. Forma varje del till en slät limpa. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt limporna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Grädda limporna i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt dem svalna på galler.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…