Pärontarte med hasselnötssmulor

Päron, hasselnötter och litet ingefära ger denna smakrika paj en skön höstkänsla.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg och smulor:
  • 200 g hasselnötter
  • 4 dl rågsikt
  • 1 krm salt
  • 200 g smör
  • 1 dl råsocker
  • Fyllning:
  • 3 medelstora päron, ca 400 g
  • Litet citronsaft
  • 1 tsk malen ingefära

Gör så här

  1. Hacka hälften av nötterna riktigt fint och resten grovt i en matberedare eller mixer. Blanda de fint hackade nötterna med rågsikt och salt. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar, och finfördela fettet i mjölblandningen med fingertopparna. Tillsätt sockret och nyp ihop till en smulig deg.
  2. Blanda knappt 1/3 av smuldegen med de grovt mixade hasselnötterna. Denna deg ska vara smultäcke ovanpå tarten.
  3. Arbeta snabbt ihop resten av smulorna till en smidig deg och tryck ut den tunt i en smord och mjölad pajform, ca 28 cm i diameter. Låt både pajformen och den smuliga degen stå kallt ca 30 minuter.
  4. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i 200° drygt 10 minuter eller tills pajskalet börjar få färg.
  5. Halvera päronen, ta bort kärnhuset och skär frukten i ganska tunna skivor. Fördela päronskivorna i pajskalet och stänk över litet citronsaft. Pudra päronen med ingefära och strö över hasselnötssmulorna.
  6. Grädda tarten i nedre delen av ugnen i 200° knappt 20 minuter eller tills smultäcket fått färg. Servera ljummen med massor av vaniljsås!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept