Påskbröd med frukt och nötter

Ett saftigt matbröd välfyllt med både frukt och hasselnötter. Det blir extra fint när man formar det till stora löv. Brödet serveras i Kaffehuset på Gunnebo Slott, Mölnlycke.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g torkade fikon, ca 2 st
  • 50 g torkade aprikoser, 5-6 st
  • 1½ dl russin
  • 2 dl vatten
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 12-13 dl vetemjöl special
  • 25 g jäst
  • 100 g hasselnötter
  • ½ msk salt

Gör så här

  1. Skär frukten i grova bitar och lägg i en bunke.
  2. Låt vattnet koka upp, häll det över frukten och låt stå ca 30 min.
  3. Sila ifrån vattnet - men spara spadet! Fyll på med resterande vatten och låt det bli fingervarmt 37 grader.
  4. Häll vatten, rågmjöl och det mesta av vetemjölet, spara lite till utbakningen i en bunke.
  5. Smula över jästen och arbeta degen kraftigt, helst i maskin under ca 10 minuter.
  6. Rosta nötterna under tiden.
  7. Sätt ugnen på 200 grader och rosta hasselnötterna i en långpanna 5-10 minuter.
  8. Låt nötterna svalna något och gnugga sedan bort skalen.
  9. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  10. Blanda ner den uppblötta frukten, nötterna och saltet i degen. Arbeta degen 1-2 minuter.
  11. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme, har du tid, låt gärna jäsa 2 timmar.
  12. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma till limpor.
  13. Låt jäsa i väl mjölad korg eller på mjölade handdukar, ca 1 timme.
  14. Värm en plåt i ugnen, täck med bakplåtspapper och vänd upp de jästa limporna på plåten.
  15. Gör ev några snitt med vass kniv, så limporna liknar löv.
  16. Grädda i ugnen 35-45 minuter.
  17. Låt svalna under bakduk.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…