Pavlovabakelser med lemoncurd

Krispiga på ytan och sega inuti, så skall Pavlova vara! Lemoncurd är gott tycker jag men kan naturligtvis uteslutas. Tips för att lyckas med marängen: Var mycket noga med att ingen äggula kommer med i äggvitan. Det är även viktigt att bunken som du vispar i, samt vispen inte har något fett på sig. Använd därför helst inte någon plastbunke då dessa har en tendens att absorbera fett. Det bästa är att använda en bunke i rostfritt stål eller koppar. Om du vill vara helt säker på att bunken och redskapen är fria från fett – gnid in dem med citronsaft

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Maräng
  • 4 äggvitor (stora ägg)
  • 1 krm salt
  • 2½ dl strösocker
  • 1 msk maizena
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Citronkräm
  • 50 g smör
  • 1 citron, saft och skal
  • 1 dl socker
  • 4 äggulor
  • Fyllning:
  • 3-4 dl vispgrädde
  • Färska bär
  • Mynta eller citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 °C
  2. Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum, föreslagsvis med en elvisp av ballong modellen. Tillsätt försiktigt sockret i små mängder åt gången för att undvika att luften i marängen försvinner. Fortsätt sedan att vispa tills smeten har blivit hård och glansig (ca 10 min). Vispa sedan försiktigt i resten av ingredienserna.
  3. Gör sex stycken marängberg på ett bakplåtspapper. Gör tillsist en fördjupning i mitten på dem för fyllningen.
  4. När du satt in plåten i ugnen, sänk genast temperaturen till 125°C. Detta gör så att marängen blir krispig på utsidan och mjuk och fluffig på insidan. Grädda i ca 50 minuter, tills marängen fått fin färg.
  5. Stäng av ugnen men låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat (ca 1 timme). Om de skall ätas dagen efter kan de stå kvar där tills de skall fyllas. Lägg då gärna in en bit hushållspapper som drar åt sig eventuell fukt.
  6. Rör ihop ingredienserna för citonkrämen i en kastrull, under ständig omröring, på låg värme för att undvika att krämen skär sig. Låt småputtra någon minut till krämen tjocknat. Låt svalna.
  7. Strax innan servering: Bred ett lager citronkräm på marängerna, fyll sedan med lättvispad grädde och färska bär, exempelvis blåbär, hallon och jordgubbar. Dekorera med några myntablad eller citronmeliss.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…