Pepparkaksbönder

Klassiska bondkakor, fast i en julig variant!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 5 ½ dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten
  • 3/4 dl (50 g) grovhackad sötmandel
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 200 g rumsvarmt smör eller margarin

Gör så här

  1. Lägg mjölet i en bunke. Gör en grop i mitten och lägg ner strösocker, sirap, bikarbonat utblandat med vatten och hackad sötmandel i gropen.
  2. Skär smöret i bitar och lägg ner dem i mjölblandningen. Hacka sönder smöret med en vass kniv samtidigt som du blandar runt det med mjölblandningen. När det blivit en smulig massa knådar du ihop med händerna till en deg.
  3. Forma två rullar, ca 4 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen i minst 2 tim, gärna längre, tills de blivit hårda.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i 1/2 cm tjocka skivor med en vass kniv. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått gyllenbrun färg, ca 10 min.
  6. (Själv gör jag oftast lite större kakor och får då ut ca 45 st på denna sats.)

Kommentarer

Dessa bondkakor med pepparkakskryddor - helt suveräna!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr