Pepparkakshus

Lätt att göra

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Deg:
  • 1½ dl socker
  • 1 dl sirap
  • 50 g margarin
  • ½ msk malen kanel
  • ½ msk malen ingefära
  • ½ msk malen kryddnejlikor
  • 1½ dl mjölk
  • ½ msk bikarbonat
  • 8-9 dl mjöl

Gör så här

  1. Blanda socker, sirap och fett i en kastrull. Värm tills fettet smält. Tillsätt Kryddor och mjölk och låt blandningen kallna.
  2. Rör i bikarbonaten och liten av mjölet. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet till en fast och smidig deg.
  3. Svep in degen i folie och låt den vila i kylen, minst en dygn.
  4. Rita upp delarna till huset på en rutat papper ( 2 rutor = 1cm).
  5. Mallarna bör sedan klippas ut i kartong. Märk mallarna, se teckning.
  6. Sätt på ungnen. Knåda degen smidig på mjölet på bakbord.
  7. Grädda helst en prov kaka, kavla till 2-3mm om kakan flyter ut,
  8. Arbeta in lite mer mjöl.
  9. Kavla ut degen till långa fyrkanter, 2-3mm. Lägg den på mallarna med lite mellanrum och skär ut delarna (om de utskurna bitarna flyttas från bakbord till plåt blir de lätta skeva.)
  10. Ta bort överflödig deg. Skär ev. ut fönsterrutor, men det är enklare att spritsa fönster med kristyr.
  11. Grädda delarna i mitten av ungnen. Lägg på mallarna efter gräddningen och kontrollera att måtten stämmer. Skär ev. kanterna raka. Låt delarna svalna på plåtarna.
  12. Gräddningstid:
  13. Större delar 10-15 minuter
  14. Mindre delar 5-7 minuter
  15. På 175 grader.
  16. Lycka till!!

Kommentarer

OK, det är säkert ett bra recept på degen, men det behövs ju ett bra lim att sätta ihop huset med också. Hur gör du det?

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…