Persikomarmelad med morötter

En jätte god marmelad som blir len och fin i konsistensen! Så mycket godare och nyttigare än den man köper i affären!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 400 g fasta persikor
  • 150 g morötter
  • 2 tsk finstrimlad färsk ingefära
  • 3 msk pressad citron
  • 1 vaniljstång
  • 500 g syltsocker

Gör så här

  1. Skålla och skala persikorna.
  2. Dela persikorna och ta bort kärnorna. Skär frukten i tunna klyftor och dela sedan klyftorna mitt itu.
  3. Skala och strimla morötterna tunt. Koka strimlorna halvmjuka i lättsockrat vatten, 1 msk socker till 5 dl vatten.
  4. Låt morötterna rinna av.
  5. Varva persikor, morotsstrimlor, ingefära och citronsaft i en kastrull. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen.
  6. Lägg också ner själva vaniljstången.
  7. Sjud sakta under lock tills frukten är mjuk, ca 20 minuter.
  8. Koktiden beror på morötternas ålder och tjockleken på strimlorna.
  9. Tillsätt syltsocker och höj värmen.
  10. Koka marmeladen kraftigt utan lock 2-3 minuter.
  11. Gör ett marmeladprov. Är marmeladen färdig så tar du grytan av värmen och skummar.
  12. Låt marmeladen vila 15 minuter, rör försiktigt någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.
  13. Häll marmeladen på varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock. Förvaras mörkt och svalt eller i kylskåp.
  14. Lång hållbarhet!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept