Smörj ett smörgås-eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30x40 cm.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulver. Rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten.
Vispa vitorna med sockret till marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö på mandelspån.
Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min.
Låt kakan svalna något. Lossa den från papperet och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.
Vispa grädden och bred den på ena bottnen med marängsidan uppåt. Lägg den andra botten ovanpå med marängsidan uppåt.
Man kan lägga ( om man vill ) hallon eller mandarinklyftor på grädden, det blir extra gott.
Vill man ha en stor tårta, gör man dubbel sats och bakar två gånger. Lägg den ena på den andra med grädde och frukt mellan.
Varför misslyckas jag alltid med marängen på denna tårta? Jag gör precis som det står i receptet men får den mjuk!! Inget kul alls. Ska gör till 60 personer så då har jag att göra ändå utan att behöva baka om en botten. :-(
hmm.. blev jätte besviken. Har ätit sånna tårtor förr å de smakade jättegott. men min maräng blir bara seg å smakar inte alls gott. Nån som vet va som kan ha gått fel?
Detta är en gammal favorit. Perfekt när man är många. Går bra att frysa. Har provat en variant med ckokladsmörkräm med kaffe mellan bottnarna och grädde utanpå. Mycket god med bär och grädde mellan också.
Det här recepet tycker jag är perfekt. Den har jag gjort många gånger det här året när vi varit sammlade många. Alla tycker de blir så fina höga och goda. I dag hade vi den på barnbarnets konfirmation med hallon i mellan. Men för det mesta har vi röda vinbär som är suveränt gott. Sött&surt perfekt.