Plommonbulle i form

Kardemumma är en smak som gör sig fint till plommon. En maffig, lättbakad bulle som passar fint till söndagskaffet en septemberhelg.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Deg:
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • 1 msk kardemumma, malen
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • Fyllning:
  • 75 g vanligt smör
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 dl råsocker
  • 3 plommon
  • 100 g flagad mandel
  • Glasyr:
  • 1 msk vatten
  • 1,5 dl florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret och häll i mjölken i det smälta smöret så det blir en ljummen degvätska. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan.
  2. Blanda i salt, socker och kardemumma och tillsätt nästan allt mjöl.
  3. Arbeta degen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt den sedan jäsa i 1 timme.
  4. Häll den jästa degen i en form täckt med bakplåts-papper.
  5. Blanda till fyllningen, rör samman smör, råsocker och kardemumma.
  6. Dela varje plommon på mitten och tag ut kärnan.
  7. Klicka ut och tryck ner fyllningen i kakan. Tryck ner en plommonbit i varje fyllningshål. Strö över den flagade mandeln.
  8. Grädda i på 175 grader i cirka 30 minuter.
  9. Låt kakan svalna. Rör ihop vatten och florsocker till en trögflytande glasyr och ringla den över kakan.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept