Plommonlimpa

Att blanda frukt i brödet är en fin gammal tradition. Plommonen gör att brödet får en mustig smak och en mörk och tilltalande färg.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1½ dl mjölk
  • 150 g kärnfria katrinplommon
  • ½ dl flytande margarin eller olja
  • Flytande margarin eller olja till formen
  • ½ tsk salt
  • 5 dl matbrödsmjöl av vete

Gör så här

  1. Smörj en avlång bakform, 1,2 liter, med lite flytande margarin eller olja. Värm mjölken och ½ dl flytande margarin eller olja till 37 grader.
  2. Lägg katrinplommonen i en matberedare och finfördela dem fint. Blanda i 4½ dl av mjölet, salt och smulad jäst. Kör matberedaren ett par minuter. Späd med degspadet genom matarröret och arbeta degen smidig eller tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i bunken 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda den smidig med resten av mjölet. Forma degen till en limpa och lägg ner den i bakformen.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i bakformen ca 1 timma. Värm ugnen till 200 grader.
  5. Grädda limpan på galler i nedre delen av ugnen, 25-30 minuter.
  6. Lått limpan svalna något i formen. Stjälp upp den på galler, vänd den och låt den kallna under duk. Förvara limpan i en burk eller i en plastpåse. Det går bra att frysa limpan, hållbarhet i frysen 6 månader.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…