Potatislimpa

Saftigt och gott. Det är viktigt att potatisen mosas ordentligt så att det inte blir klumpar i brödet. Använd gärna en potatissort som är mjölig.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 dl mörk matbrödsirap
  • 250 g potatisar, kokta mosade, Folva
  • 2 tsk salt
  • 1 msk malda brödkryddor
  • 7,5 dl rågsikt
  • 7,5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke. Tillsätt det fingervarma, 37°, vattnet och rör tills jästen löst sig.
  2. Blanda ner sirap, potatis, salt, brödkryddor, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
  3. Arbeta degen väl, minst 10 min för hand eller något kortare i maskin. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
  4. Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Kavla varje degbit till en ca 1 cm tjock platta. Rulla sedan ihop från långsidan till 2 limpor.
  5. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 200°. Skär några snitt i limporna med en vass kniv. Grädda dem i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Kommentarer

Mycket gott bröd!!
Hej Evia, Klart godkänt med råge dessutom. Jag låter degen jäsa båda gångerna mer än de 30 minuter som receptet säger. Dessutom lägger jag i en näve havregryn (för fibrernas skull) när jag börjar med baket. Kulwert
Helt klart godaste limpan jag bakat på länge tack för receptet. Mvh Lena

Liknande recept