Pretzel

Receptet har katolskt ursprung och serveras i bl a. södra Tyskland under påsk. Numera kan man köpa både salta och söta pretzel som streetfood i både USA och Europa.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3½ dl fingerljummet vatten, 37 grader
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk salt
  • 2½ dl vetemjöl special
  • 6-7 dl vetemjöl
  • Kokning:
  • 1 l vatten
  • 3 msk bikarbonat
  • Pensling:
  • 2 msk smält smör eller smör- och rapsolja
  • 1-2 msk flingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en skål.
  2. Lös den i lite av vattnet, farinsockret,
  3. salt, vetemjöl special och det mesta av vetemjölet, spara ca 1 dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen väl tills den är smidig och släpper skålens kant.
  5. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar. Rulla till smala längder 45-50 cm. Det kan vara lättare att rulla längderna till hälften först för att sedan gå tillbaka och rulla klart då spänningen i degen har släppt.
  7. Snurra längderna två varv. Fäst ihop till kringlor.
  8. Koka upp vatten och bikarbonat i en vid gryta under omrörning.
  9. Lägg i en eller två kringlor i taget och låt koka ca 30 sekunder, tills de flyter upp.
  10. Ta upp med en hålslev och låt rinna av väl, ev. på en handduk, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 15 minuter.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Grädda kringlorna i ugnen 8-10 minuter. Pensla kringlorna med det smälta smöret eller smör och rapsolja och strö över salt.
  13. Obs! Tänk på att det inte behövs mycket salt!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@neta71

Mammas ansjovistårta

Det är världens godaste och enklaste ansjovistårta. även de som inte tycker om fisk äter denna tårta. Perfekt till påsk och midsommar, men även…

@soleado

Apelsinmunk

En unik söt efterrätt till Påskfesten. Min inspiration kommer från spanska buñuelos de viento (vindmunkar) från Almogía Málaga, ett arabiskt recept som detta är…

@fetgnu

Krämig chilisill

Sillen är en viktig del i våra högtider. Jul, påsk och midsommar är sillen i centrum. Själv älskar jag sälta, krämighet och hetta! Därför…