Pumpahonung

Det är roligt med gamla kokböcker, trodde detta med pumpa var ett relativt nytt påfund i Sverige men ack så fel jag hade. Varsågod här kommer ett hopkok från Fru Anna Olssons kokbok Grönsakers användning i hushållet, utgiven 1933.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 7 hg passerad pumpa
  • 7 hg strösocker
  • Pressad saft av 3 citroner

Gör så här

  1. Receptbeskrivning i original följer nedan:
  2. "223. Pumphonung
  3. En gul mogen pumpa skalas, klyves och innanmätet urgröpes. Pumpan skäres i små bitar, vilka kokas mjuka och passeras. Moset väges och man tager lika vikt socker. Det påsättes på svag eld och får koka, tills det är fylligt och simmigt. Avsmakas med citronsaft. Slås på varma burkar, som överbindas och förvaras i källare."
  4. Kommentar:
  5. Min pumpahonung gjordes på den gröna vintersquashen Triamble.
  6. Jag passerade min pumpa genom en finmaskig metallsil men annars borde en passervagga vara optimalt.
  7. Jag lät den pumpapurén koka upp innan jag tillsatte sockret och sedan fick det sjuda på svag värme i ca 10 minuter innan jag drog det från värmen och provade mig fram till lagom mängd citron. Då sötman kan variera hos olika sorters pumpa/vintersquash så var noga att prova dig fram med mängden citronsaft.
  8. När du ändå är i farten så plocka fram barnasinnet och gör ljuslyktor av pumpaskalen om du inte följde instruktionen ordagrannt utan valde att gröpa ur fruktköttet.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…