Rågbröd med lingon

Nyttigt och gott.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g margarin eller ½ dl flytande margarin
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 dl lingonsylt
  • 7 dl mjöl, stenmalet rågmjöl
  • 1 liter vetemjöl

Gör så här

  1. Ett mustigt och hållbart bröd. Lingonen svarar för både sötma och saftighet.
  2. Smält margarinet. Häll i vattnet och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart vattnet. Smula sönder jästen i en bunke. Lös upp den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ev flytande margarin, salt, lingonsylt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet.
  3. Spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 45 min. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Forma den till två runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Jäs under bakduk ca 30 min. Värm under tiden ugnen till 175°C. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 min. Låt brödet kallna under bakduk.
  5. Ugnstemperatur 175º

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept