Rågkakor

Enkla att baka, goda med nyttigt rågkross. Baka och känn doften av brödkryddor sprida sig i ditt hem.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Blandning 1 :
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 dl rågkross
  • Tillsättes:
  • 4 dl vatten
  • 25 g smör
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 1 msk valfria brödkryddor
  • 750 g rågsikt
  • Pensling:
  • Lite siraps-vatten

Gör så här

  1. Koka upp vatten och rågkross. ta kastrullen från plattan och låt svälla ett par minuter under lock.
  2. Häll blandningen i en degskål.
  3. Blanda ner vatten och smöret i små bitar i rågkrosset. Se till att det är fingervarmt.
  4. Tillsätt smulad jäst och rör tills den löst upp sig.
  5. Tillsätt salt, sirap, brödkrydda, och nästan allt av rågsikten. Spara 1/2 dl som du ev. behöver vid utbakningen.
  6. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin till den känns smidig.
  7. Låt jäsa under bakduk 20 minuter.
  8. Knåda degen lätt och dela den i 4 delar. Platta ut dem till platta kakor, ca 16 cm i diameter.
  9. Lägg dem på pappersklädd plåt, nagga dem med en gaffel och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Pensla med sirapsvatten och sätt in plåten mitt ugnen, 12 - 15 minuter. Pensla ytterligare en gång när du tagit ut dem.
  12. Låt svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr