Rågkrossbullar

Gott!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 dl kallt vatten
  • 1 dl rågkross
  • 25 g smör eller margarin
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst 1 pkt
  • Ca 12 dl mörkt lantbrödsmjöl

Gör så här

  1. Koka upp vatten (3 dl ) och rågkross. Ta av kastrullen och lägg på ett lock. Låt krosset svälla i 5 minuter. Häll över det i en degskål.
  2. Tillsätt matfett, vatten ( 2 dl ), sirap och salt. Låt degvätskan svalna till 37 grader (fingervarmt).
  3. Smula ner jästen. Tillsätt mjölet, men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt (ta ev mer mjöl) tills den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 16 delar och rulla dem till runda bullar.
  5. Låt dem jäsa på smord eller bakpappersklädd plåt, 30-40 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Grädda mitt i ugnen, 10-12 minuter.
  8. Låt dem kallna på galler under bakduk.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…