Rågsiktsfranska

Ett gott matbröd som passar bra med ost och/eller skinka.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50-75 g jäst
  • 1½ tsk salt
  • 1-3 msk sirap
  • 1 tsk hel anis
  • ca 14 dl rågsikt

Gör så här

  1. Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och låt vätskan svalna till 37 grader. Smula sönder jästen i en degbunke. Häll i lite av degvätskan och lös upp jästen. Tillsätt resten av spadet, sirapen, anisen och det mesta av rågsikten. Arbeta degen tills den är jämn och smidig. Låt den jäsa under duk till dubbel storlek. Arbeta den sedan ytterligare på bakbordet, eventuellt tillsammans med lite mer rågsikt. Dela degen i två lika delar. Rulla ut dem till längder. Skär varje del i 9-10 bitar och forma dem till runda eller avlånga bullar. Låt dem jäsa till dubbel storlek minst 30 min. Grädda i dem i 200 graders ugnsvärme ca 15 min. Pensla därefter med varmt vatten och låt dem svalna under duk.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…