Saffranspannkaka från Gotland

En gammal gotländsk mattradition som numera mest ätes till fikat vid något festligt tillfälle!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 dl risgryn
  • 2 dl vatten
  • salt
  • 6 dl mjölk
  • 1 msk margarin
  • 1 pkt saffran
  • 1 msk socker
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl russin
  • ½ - 1 dl hackad mandel

Gör så här

  1. Koka vatten, salt och risgryn 10 min. Tillsätt mjölk och margarin och rör om. Koka upp och låt svälla, på svag värme under lock, 30 - 40 min. Stöt saffran och socker. Blanda gröten med de uppvispade äggen, grädden, saffran, mandel och russin. Häll smeten i en smord vid form Grädda i 20 - 30 min på 200 grader. Pannkakan serveras ljummen med uppvispad grädde och, helst, salmbärssylt ( en gotländsk variant av björnbär som växer vilt i dikesrenar). Om det inte finns salmbärssylt rekommenderas björnbärssylt.Det går att "fuska" genom att använda färdig risgrynsgröt som finns att köpa i affären.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…