Saftig äppelpaj

För dig som gillar äpplen är detta något alldeles extra – en underbart saftig paj!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajskal:
  • 4 dl vetemjöl
  • 75 g kallt smör eller margarin, tärnat i små kuber
  • 3–4 msk äppeljuice, koncentrerad
  • Fyllning:
  • 1 dl äppeljuice, koncentrerad
  • 1 dl vatten
  • 6 matäpplen – skalade, urkärnade och skurna i bitar
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Hacka samman mjöl och matfett tills det blir smuligt, gärna i en matberedare. Tillsätt äppeljuicekoncentrat. Arbeta till en deg.
  2. Dela degen i 2 bitar. Ställ den övertäckt i kylen ca 15 min.
  3. Värm ugnen till 200°C.
  4. Blanda äppeljuicekoncentrat och vatten i en skål och lägg i äppelskivorna. Blanda samman socker, kanel och mjöl i en annan skål.
  5. Kavla ut den ena degbiten mellan plastfolie till en rund platta som täcker en 24 cm pajform. Vänd över degen på den osmorda pajformen. Tryck till kanterna. Förgrädda skalet ca 10 min.
  6. Ta upp äpplena ur juicen och lägg ner dem i formen. Strö mjölblandningen över varje lager. Häll försiktigt över juiceblandningen. Kavla ut den andra degbiten på samma sätt som den första men gör den något större.
  7. Täck äpplena och kläm ihop degkanten. Gör flera små hål eller en sk ånglucka i degen (se Tips nedan).
  8. Grädda pajen på mittfalsen ca 40–45 min.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…