Saftig krusbärs-, apelsin- och mandelkaka

En saftig kaka som passar bäst att servera varm. Muscovadosocker finns numera i de flesta livsmedelsbutiker, men råsocker kan också användas.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Deg:
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 apelsin, finrivet skal
  • 2 ägg, stora
  • 100 g mandel, mald
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • Fyllning:
  • 250 g krusbär, röda eller gröna, snoppade
  • Täcke:
  • 50 g smör
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 0,5 apelsin, finrivet skal
  • 100 g mandelspån
  • 2 tsk strösocker, till garnering
  • 2 dl vispgrädde, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm diameter.
  2. Vispa smör i en bunke, med elvisp, någon minut. Tillsätt strösockret och apelsinskal. Vispa till fluffig konsistens.
  3. Vispa ner äggen ett i taget och rör sedan ner mald mandel och mjölet blandat med bakpulver.
  4. Häll smeten i formen, jämna till ytan. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min.
  5. Fördela krusbären ovanpå kakan och grädda ytterligare 10 min.
  6. Smält under tiden smöret till täcket i en liten kastrull. Blanda ner muscovadosocker, rivet apelsinskal och mandelspån. Bred blandningen jämt över kakan. Grädda ytterligare ca 15 min. Prova med sticka i mitten av kakan.
  7. Låt kakan svalna i formen 10 min. Strö över lite mer socker. Servera kakan varm tillsammans med en klick lättvispad grädde.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept