Sans Rival (mandeltårta)

En väldigt god tårta som passar till många festligheter. Bakade själv denna till min mormors födelsedag, och det blev en succé!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Mandelbottnar:
  • 2½ dl mandel (150 g)
  • 4 äggvitor
  • 2½ dl florsocker
  • Nougatkräm:
  • 1 dl mandlar (65 g)
  • 1½ dl strösocker
  • 200 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 4 äggulor
  • Garnering:
  • Flagad mandel
  • Marsipanfigurer eller andra dekorationer

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150ºC.
  2. Rita upp tre bottnar på bakplåtspapper, fyrkanter (23 x 23 cm). Lägg papperen på plåtar och pensla de uppritade bottnarna med smält smör.
  3. Mal mandeln med mandelkvarn (du kan även köpa färdgmalen). Vispa äggvitorna till fast skum, tillsätt florsockret och vispa en stund till. Blanda ner den malda mandeln.
  4. Fördela smeten på bottnarna och bred ut i ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen, ~15 min. Lossa försiktigt bottnarna när de svalnat något.
  5. Hacka mandeln (eller använd färdighackad). Häll sockret i en stekpanna och smält det på svag värme. Rör om ibland. Tillsätt mandeln när sockret är ljusbrunt och klimpfritt. Häll upp nougaten på bakplåtspapper och låt kallna. Finfördela den sedan i mandelkvarn.
  6. Blanda det rumsvarma smöret med florsockret och äggulorna till en jämn kräm. Tillsätt nougaten.
  7. Lägg samman bottnarna med kräm emellan, ovanpå och runt tårtan. Akta med att ha för stora krämklumpar, för det kan förstöra smaken. Jag var tvungen att halvera bottnarna så de blev sex stycken, för tårtan var för låg för min smak. Garnera med mandlar och marsipanfigurer.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…