Schweiziskt formbröd

Gott rejält bröd.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 7 dl vatten
  • 1½ dl vetekross
  • 25 g margarin
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 dl linfrön
  • 8 dl grahamsmjöl
  • 2 medelstora potatisar (kokta)
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Koka upp vanttnet med vetekrosset i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och tillsätt margarinet. Låt blandingen svalna till 37 grader.
  2. Häll vetekrossenblandningen över den söndersmulade jästen i degbunken, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, linfrö, grahamsmjöl, riven potatis och det mesta av vetemjölet till en smidig deg Låt degen jäsa under en bakhandduk i ca: 45 minuter.
  3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar. Forma den till längder och lägg dem i smorda 1½ liters formar.
  4. Låt jäsa övertäckta till de är lätta och porösa, ca: 30 minuter.
  5. Gräddabröden långt nere i ugnen i 200º , ca 50 minuter, Stjälp upp dem och låt dem kallna på galler under bakduk.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept