Sirapslimpor a´la 1945

Satt och bläddrade i Hemmets kokbok från 1945 och hittade detta recept. Jag återger det ordagrant. Jag har inte bakat limporna själv så jag vet inte hur de smakar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 liter svagdricka
  • 500 g vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl sirap
  • 100 g matfett
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stött fänkål
  • 1 msk stött anis
  • 2 msk rivet pomeransskal
  • 2 kg rågsikt
  • 100 gr jäst

Gör så här

  1. Drickat kokas upp. Hälften av vetemjölet röres ut med mjölken och tillsättes under flitig omrörning. Smeten får ett gott uppkok och lyftes av. Sirapen, fettet och kryddorna tillsättes, och då smeten svalnat inarbetas rågmjölet och den i litet ljum mjölk upplösta jästen. Degen arbetas smidig och blank och ställes därefter på varmt ställe att jäsa till sin dubbla storlek. Den arbetas sedan upp med resten av vetemjölet och ställes åter att jäsa. Sedan bakas den ut med vetemjöl i form av avlånga eller runda limpor. Dessa läggs på smorda plåtar eller långpanna att jäsa. Limporna penslas över med kallt vatten och gräddas i varm ugn. 2 gånger under gräddningen penslas limporna över med hett vatten. Likaledes då de färdiga tagas ut ur ugnen. De täckas sedan väl över så att skorpan ej blir hård.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…