Skållat bröd med tranbär

Saftigt bröd med god skorpa

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 ½ dl grovt rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 1 ½ dl linfrön
  • ½ dl sesamfrön
  • ½ dl solroskärnor
  • 1 msk salt
  • 4 dl kokande vatten
  • 25 g jäst
  • 3 ½ dl kallt vatten
  • 1 ½ dl torkade tranbär
  • 12 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Blanda rågmjöl, rågkross, linfrön, solroskärnor, sesamfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet, häll över och blanda noga.Täck med plastfolie och låt stå ca 12 timmar.
  2. Rör ut jästen i kallt vatten. Rör i skållningen, tranbär och vetemjöl och arbeta ihop till en jämn och fin deg.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar och platta ut till kakor. Rulla ihop och lägg med skarven neråt i bakpappersklädda avlånga bakformar. Låt jäsa övertäckta med rena handdukar i 50 minuter.
  4. Värm under tiden ugnen till 250 grader.Skåra bröden med en vass kniv och sätt in dem i nedre delen av ugnen. Spreja vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen. Baka i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader och baka i ytterligare 25 minuter.
  5. Stjälp upp bröden och låt svalna på galler utan bakduk.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…