Smålandslimpa

En supergod och lättbakad limpa.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 pkt/påse KronJäst för matbröd (blå)
  • 50 g margarin eller smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ dl mörk sirap
  • 2 tsk stött kummin eller anis/fänkål
  • 16-17 dl rågsikt

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i en bunke.
  2. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°.
  3. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kryddor och nästan all rågsikt, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i bunken ca 1 timme.
  4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den med några få tag, så att gasblåsorna pressas ur degen.
  5. Dela den i 2 bitar och forma dem till runda limpor.
  6. Låt dem jäsa övertäckta på smord plåt till knappt dubbel storlek, ca 45 min. Nagga limporna på några ställen med en gaffel.
  7. Sätt in limporna i nedre delen av ugnen i 250°, sänk temperaturen till 175° och grädda 30-40 min.
  8. Låt limporna kallna på galler under bakduk.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…