Smördegsbakelser

Snabbt och enkelt gör du läckra bakelser av djupfryst smördeg, vaniljvisp eller kräm samt de bär du har tillgång till.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 1 smördegsplatta
  • Fyllning:
  • 1 dl vaniljkräm , vaniljvisp eller vispgrädde
  • Frukt och bär efter säsong
  • Garnering:
  • Frukt och bär efter säsong
  • Ev citronmeliss eller myntablad
  • Pensling:
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tina smördegsplattan om den varit fryst. Dela den sedan i tre lika stora bitar. Rista ett rutmönster på ovansidan med en vass kniv eller sporre, men inte så att det går igenom.
  2. Lägg plattorna på en bakpappersklädd plåt och pensla ovansidan med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen tills de pöst upp och fått vacker färg, 15-20 minuter.
  3. Förbered fyllningen medan smördegsplattorna gräddas och svalnar. Vispa grädde eller vaniljvisp eller gör vaniljkräm på pulver.
  4. Rensa, skölj, skala och dela de frukter och bär som du tänker använda.
  5. Dela smördegsplattorna i två delar. Fördela krämen eller grädden på hälften av plattorna. Lägg frukt eller bär ovanpå. Lägg på de kvarvarande plattorna och garnera med önskad frukt och eventuellt ett par vackra blad.
  6. Ett par smördegsplattor brukar vanligtvis innehålla fem plattor. Av varje platta kan man göra tre bakelser. De plattor du inte använder kan sparas i frysen och användas vid ett senare tillfälle.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…