Smultronbakelse med klar vaniljsås

När jag gör dessa så låter jag årstiden bestämma vad det blir för bär. Har inte gjort dem på frysta bär. Jag hoppar också över sesamfröna!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g mjöl
  • 100 g margarin
  • 100 g honung
  • 2 vaniljstänger
  • 200 g smultron eller andra bär
  • 4 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 3,5 dl vatten
  • 5,75 dl socker
  • Sesamfrö

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop 50 g socker, 50 g mjöl, 50 g smör och 50 g honung till degen. Klicka ut 12 klickar av smeten på en oljad bakplåt. Bred sedan ut klickarna till tunna rundlar (ca 8 cm i diameter) med undersidan av en sked. Strö till sist sesamfrön över rundlarna.
  3. Grädda i mitten av ugnen tills de har blivit gyllenbruna. Det tar 5-10 minuter.
  4. Vaniljsåsen:
  5. Hetta upp en stekpanna och låt 1 1/2 dl socker karamelliseras, d v s smälta och bli gyllenbrunt. Dela sedan en vaniljstång och tillsätt den tillsammans med 1 1/2 dl vatten. Låt alltsammans koka några minuter, ställ det sedan att svalna och ta upp vaniljstången. Om såsen skulle bli för söt, kan du smaka av den med lite citronsaft.
  6. Moussen:
  7. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Mixa eller passera smultronen, men spara några till dekorering. Vispa grädden hårt. Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i lite vatten. Låt svalna, vänd ner i smultronen och tillsätt grädden.
  9. Vispa äggvitan hårt. Koka sedan 1/4 dl vatten och 3/4 dl socker i 4 minuter och häll sockerlagen över äggvitan. Fortsätt att vispa långsamt tills äggvitan är kall och hård. Blanda sedan marängsmeten med smultronblandningen.
  10. Nu när moussen är färdig är det bara att ställa den i kylskåpet ca 1 timme.
  11. Vid serveringen varvar du flarn med smultronmousse och serverar med vaniljsåsen och lite färska smultron.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…