Snoddas

Fantastiskt gott vitt bröd. Gott som det är eller att rosta. Håller sig färskt och gott flera dagar. Saftigt och luftigt bröd som inte blir tungs som de flesta vita franskbröden kan bli som man bakar själv. Detta tack vare surdegen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Fördeg:
  • ½ l vatten
  • 500 g vetemjöl special
  • 13 g jäst
  • 425 g vetemjöl special
  • 20 g ljus sirap
  • 20 g rapsolja
  • 10 g jäst
  • 15 g salt
  • 50 g vetesurdeg

Gör så här

  1. Blanda först vetet, vatten (37 grader) och jäst. Kör i maskin i 5 min. Låt detta jäsa övertäckt med plast i 2 timmar.
  2. har du en jäslåda så flytta över fördegen dig.
  3. Tillsätt övriga ingredienser utom saltet ock kör 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet och kör yttligare 5 min.
  4. Jäs övertäckt i 1 timme.
  5. Dela degen i 9 bitar. Rulla varje bit mellan händerna till avlånga stänger. Lägg dem tre och tre och fläta en fläta. Doppa dem ev i blå vallmofrön. Lägg på plåt
  6. Jäs till dubbel storlek i ca 30-60 min.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Sätt in en form att ha vatten i ugnen. Häll på ett glas med vatten precis när du satt in plåten. Sänk värmen till 200 grader. Grädda 1 ca 20 minuter. Pensla bröden med smält smör och vatten. Så blir det glansiga. låt dem kallna utan bakduk

Kommentarer

Man kan använda jäst istället. Vetesurdeg tar några dagar att göra. Jäst ger ett snabbare och säkrare resultat och det är effektivast till bröd som innehåller vete.
Hej Lolan! Tänkte baka dina "snoddas" och undrar nu om du med "50 gram vetesurdeg" avser den fördeg man börjar med? Om inte. Har du något bra recept på vetesurdeg? Britt

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…