Sockerkaka grundrecept

Detta recept fick min mamma för 45 år sedan av en städfru som hon anlitade. En go och glad kvinna med ett hjärta av guld och alltid hade hon med sig kakor eller maträtter till oss. Denna sockerkaka har jag oftast som grund i allt jag gör som ska vara sockerkakor eller tårtor. (En oerhört saftig kaka som vi gärna tar ut innan den är färdig gräddad!)Sedan "stoppar" jag i vad som behagar mig för stunden.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 kkp socker (en kkp är 1½ dl)
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 kkp mjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 kkp vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver

Gör så här

  1. Ugnsvärme ca 175 grader
  2. Smörj och bröa en form och ställ in i kyl eller frys så länge.
  3. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
  4. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till kokpunkten. Blanda mjölet med vaniljsocker och bakpulver och häll i äggsmeten utan att röra om.
  5. Tillsätt smör-mjölk blandningen och rör om så det blir klumpfritt.
  6. Grädda beroende på hur fast man vill ha kakan allt från 30-45 minuter.
  7. Olika smakvariationer kan vara: rivet citronskal och russin, kakao, kardemumma, rabarber, äpple, plommon... ja, det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna!

Kommentarer

Sockerkakan e underbart god, har gjort den flera ggr nu å den blir lika god varje gång. Alla mina vänner älskar den!
Jättegod sockerkaka! Perfekt! :) Det SKA vara smör eller margarin i sockerkaka, det blir inte den där touchen av sälta annars. :) Jättegott som sagt var! :)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…