Solbröd – saffransbröd

Jättegott!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g svenskt smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g Kesella
  • 1 g saffran
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • Ca 18 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Till fyllning solbröd:
  • 3 dl grovriven mandelmassa
  • 2 dl russin
  • 1/2 dl apelsinjuice eller apelsinlikör

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°. Häll spadet i bunken. Rör tills jästen har löst sig. Rör i kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk, ca 30 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
  2. Solbröd:
  3. Dela degen i 8 delar. Kavla ut till rundlar, ca 25 cm i diameter. Rör ihop fyllningen. Bred den på fyra av delarna, inte ända ut i kanten. Täck med de övriga delarna och tryck ihop kanten. Klipp 2 cm djupa och 1 cm breda flikar runt bröden. Vik upp en flik, vik ner en och fortsätt så runt brödet. Jäs 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200°, ca 20 minuter. Sikta florsocker över vid servering.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…