Solgul apelsinkaka

Apelsin och choklad är en mycket bra snakkombination - det är denna smaskiga kaka ett utmärkt exempel på.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 8 tunna skivor från en apelsin
  • 60 g smör eller margarin
  • Matfett till formen
  • 1½ dl råsocker
  • 1 1/4 dl lättyoughurt
  • 2 ägg
  • Rivet skal och saften av en apelsin
  • 5 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 msk kakaopulver
  • Garnering:
  • Florsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Placera ugnsgallret mitt i ugnen. Lägg formklippt bakplåtspapper i botten på en form som är ca 22 cm i diameter och med avtagbar kant. Pensla sidorna lätt med matfett.
  2. Skölj en apelsin och skär den i 8 tunna skivor med skalet på. Lägg skivorna i formens botten.
  3. Rör matfett och socker poröst.
  4. Rör ner youghurten. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör kraftigt tills allt är blandat. Matfettet ska flocka sig.
  5. Riv skalet på en apelsin och pressa ut saften. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och sikta ner det i smeten. Blanda försiktigt och tillsätt apelsinskal och saft efter hand. Rör till en jämn smet. Häll smeten över apelsinskivorna i formen.
  6. Grädda i 50 minuter tills en provsticka känns torr. Om kakan har höjt sig på mitten så skär av toppen så att den blir jämn. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Lägg kakan med apelsinskivorna upp på ett tårtfat och sikta ev över lite florsocker.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept