Sommarens bästa bakelser

Dessa fruktiga och lätta jordgubbsbakelser passar perfekt för heta sommareftermiddagar. Servera dem gärna med läskande iskaffe.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Tårtbotten:
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 250 g mjukt smör eller margarin
  • 2½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 1/4 dl mjölk
  • Fyllning:
  • 3 dl vispgrädde
  • 1½ dl strösocker
  • 400 g kesella
  • 4 blad gelatin
  • 1 liter jordgubbar, skivade och rensade
  • 6 msk jordgubbsmarmelad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver väl. Rör ihop matfett, socker och vaniljsocker til en porös smet. Rör efterhand ner äggen, ett i taget, salt, mjölblandningen och mjölken.
  2. Täck en långpanna med bakplåtspapper och häll på smeten. Baka i ugnen i 20 minuter tills kakan är gyllenbrun. Vänd upp kakan på ett galler och ta bort bakplåtspappret. Låt kakan svalna.
  3. Vispa grädden med ½ dl socker. Blanda kesellan med 1 dl socker. Doppa gelatinet i kallt vatten och krama ur det. Värm det med 1 msk vatten tills det är upplöst. Blanda ner gelatinet i kesellan matskedsvis. Rör om. Blanda ner hälften av grädden i kesellan och häll den andra hälften i en sprits.
  4. Bred kesellasmeten på tortbottnen. Halvera jordgubbarna och lägg på dem. Värm upp marmeladen och pensla den över tårtan. Skär i 20 bitar, garnera med grädde.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept