Sommarkaka till många

Rekordenkel långpannekaka som fylls med rabarber och bär. Hyvlat smör och pärlsocker ger ytan härlig krispighet.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Smet:
  • 6 ägg
  • 4½ dl strösocker
  • 4½ dl vetemjöl
  • Fyllning & topping:
  • 350 g rabarber, i mindre bitar
  • 200 g jordgubbar eller röda vinbär
  • 100 g kallt smör
  • ¾ dl rörsocker eller pärlsocker

Gör så här

  1. Ugn 200° + 175°C
  2. Sätt ugnen på 200°C. Täck en långpanna (30 x 40 cm), med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner vetemjölet. Bred ut smeten i långpannan.
  4. Fördela fyllningen över och hyvla över det kalla smöret. Strö över socker.
  5. Ställ plåten mitt i ugnen, sänk temperaturen till 175°C och grädda 20-30 minuter.
  6. Ta ut kakan, låt den svalna och skär i rutor.

Kommentarer

Enkel, snygg och god kaka. Mkt uppskattad!
Inte dumt alls! Försöker med mer socker ovanpå nästa gång och lite mindre socker i smeten. @drNina: Äpple och kanel är aldrig fel! Tänkte även prova med hasselnötter, farinsocker och kanel. @annto2: Genom att vispa agg & socker får man luft i smeten. Själv brukar jag vispa ägg & socker med elvisp så länge smeten ljusnar och tjocknar. Därefter tar jag handvispen och blandar försiktigt i mjölet utan att vispa.
Hej! Smaken var jättegod men kakan blev platt. Skall det vara bakpulver i eller gjorde jag något annat fel?
Mmmm...GOTT! Krispigheten på ytan är mumma. Samma kaka kan göras med äpplen+kanel istället för rabarber och jordgubbar :)

Liknande recept

@laurelia

Blåbärstrekanter

Mycket lättbakad sommarkaka som passar lika bra med en klick grädde serverad till efterrätt som till kaffe i en lummig berså t ex.

@grodanochlillebror

Sommarkaka

Riktigt god och enkel kaka. Är snabb att göra, bara att röra ihop ingredienserna behöver inte vispas någonting. Suverän när man får oväntat besök.…