Spenatpaj med fetaost

Jättegod paj!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajskal:
  • 2 ½ dl vetemjöl (gärna fullkornsmjöl)
  • 100 gr smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 krm salt
  • Fyllning:
  • 250 gr bladspenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl tärnad grekisk fetaost
  • 2 tomater
  • Äggstanning:
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika (kan också ta 0,5 dl färsk)
  • Muskotnöt, malen, nymald, ytterst lite
  • Salt
  • Grovmalen svartpeppar
  • Riven ost

Gör så här

  1. Pajskal: Skär kallt smör i små bitar och finfördela det i mjölet. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt minst en timme. Sätt ugnen på 200 gr. Kavla ut degen och täck bottnen på en pajform. Nagga och förgrädda skalet i 10 minuter. Låt skalet svalna.
  2. Fyllning: Om spenaten har varit frysen, så krama ur vätskan. Grovhacka sedan spenaten och hacka vitlöken. Fräs spenat och vitlök i olivolja i några minuter. Tärna den grekiska osten och skiva tomaterna.
  3. Äggstanning:
  4. Vispa upp äggen till äggstanningen, tillsätt mjölk och örtkryddorna. Smaksätt med salt och grovmalen svartpeppar efter behov.
  5. Sänk ugnsvärmen till 175 gr. Lägg spenatblandningen i pajskalet och fördela fetaosten över. Häll över äggstanningen och lägg tomatskivorna överst. Grädda i ca 45-55 min. Låt pajen vilka i 10 mintuner innan det skärs upp.
  6. Tips! Det går bra att lägga i bitar av bacon också (ca 1/2 pkt).

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept