Stritsel

Stritsel är ett estniskt saffransbröd, som bakas till högtider som nationaldagen 24 februari, jul och födelsedagar. Estnisk saffranskringla.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 75 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • Ca 650 g vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 2 äggulor
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 g saffran, stött mycket fint i mortel
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • Rivet skal av en halv citron
  • 1 dl russin
  • 1 msk finhackat, syltat apelsinskal
  • Sötmandel

Gör så här

  1. Smula jästen i degbunken och rör ut den i litet kall mjölk. Värm resten av mjölken fingervarm och häll den över jästen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek.
  2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna och smakämnen. Arbeta in blandningen i den uppjästa degen. Tillsätt resten av mjölet, litet i taget. Knåda degen tills den släpper bunken. Strö på ett tunt lager mjöl. Täck över med bakduk och ställ degen att jäsa på varm plats (28-30 grader) i 1 1/2 timme.
  3. Ta upp degen på bakbordet och knåda den i cirka 5 minuter. Forma den till en kringla eller krans. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa. Pensla med uppvispat ägg, strö över skalad och hackad mandel och grädda i 200-225 graders ugn i cirka 25 minuter.
  4. Ta ut ur ugnen och pensla snabbt med smält smör. Låt kringlan svalna under bakduken. Sikta över florsocker smaksatt med vanilj.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…