Strösselkaka med gräddfil

Enkel och god kaka som bakas i liten långpanna 23x23 cm. Dubbel sats till stor långpanna.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 115 g margarin
  • 150 g strösocker
  • 3 ägg
  • 175 g vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 kopp gräddfil (250 ml)
  • Strössel:
  • 175 g brunt farinsocker
  • 2 tsk kanel, malen
  • 115 g valnötter, finhackade
  • 50 g smör, hackat

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 180º. Smörj och bröa en liten långpanna (23x23 cm).
  2. Kakans översta lager:
  3. Häll farin, kanel och valnötter i en skål och blanda med fingerspetsarna. Tillsätt smöret. Smula smöret i farin-, kanel- och nötblandningen. Massan ska vara grovkorning, som mellanstora brödsmulor.
  4. Till degen:
  5. Rör smör och socker mjukt med en elvisp, tillsätt socker och rör tills smör och socker blir vitt och pösigt.
  6. Rör i äggen, ett åt gången, och rör ordentligt efter varje ägg.
  7. I en annan skål siktas mjöl, bikarbonat och bakpulver samman.
  8. Vänd de torra ingredienserna och gräddfilen i tre omgångar (lite mjöl+lite grädfil). Vänd blandningen varje gång, så att degen hänger samman.
  9. Häll halva degen i formen och strössla över hälften av strösselmassan.
  10. Häll resten av degen ovanpå, och avsluta med det sista av strösselmassan.
  11. Grädda kakan i 60-70 minuter, till den är gyllenbrun. Låt kakan svalna i formen i 5 minuter. Skär sedan upp kakan i passande bitar.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…